Budynek mieszkalny w Delemont EUROPAN 9 2007

horyzontalna dystrybucja mas sąsiednich blokówschematy uzasadniające wybór rozwiązaniatereny zalewowerelacja z zabudową istniejącą
poprzednie

następne

Otwarty, zielony teren znajduje się między siedmiokondygnacyjnymi blokami. Dorównanie im wysokością pozwala na uniknięcie wglądu w strefy prywatne, a brak pośrednich kondygnacji umożliwia wykorzystanie walorów otwartego terenu, z którego mogą korzystać mieszkańcy całej okolicy. Projekt jest próbą przełożenia idei megastruktury na współczesny budynek mieszkalny – jest to zawieszony nad rzeką, drzewami i przyszłym centrum kultury – penthouse.

Autorzy: Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski

Instalacja Young Blood Export 2006

instalacja patriotycznaprzecinanie taśmy na wystawie w Pradzepublikacja w A10
poprzednie

następne

Taśma ostrzegawcza stanowi granicę pomiędzy projektantem a jego nieistniejącą architekturą na placu budowy. Przecinanie granic staje się naszą wizytówką, kieszonkową wersją polskiej flagi, którą można zabrać ze sobą...

Autorzy: Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski

Centrum handlowe w Kaliszu koncepcja 2004

makietaschemat koncepcyjnywzgórze wawelskie jako skojarzenie
poprzednie

następne

Budynek centrum handlowo-biurowego składa się z adaptacji istniejących kamienic i nowej części, przykrytej tarasowym dachem. Pod dachem znajduje się 5000 m2 powierzchni handlowej, która otwiera się na przeszklony dziedziniec. Projekt został entuzjastycznie przyjęty przez władze miasta, które początkowo sugerowały kopię otaczających zabytków.

Autorzy: Sebastian Stanisławski, Łukasz Wojciechowski