zagospodarowanie skweru przy moście Szczytnickim 2010

model koncepcyjnyideamuzy w ogrodzie angielskim - topografia użytkowapętla jako ławkaschematy: zawracanie rowerzystów, osłona przed hałasem, pętla
poprzednie

następne

Projekt polega na deformacji istniejącej topografii poprzez 'rozwarstwienie' poszycia od terenu. Działanie to powoduje subtelne zróżnicowanie poziomów i możliwość zaistnienia przewidzianych rekreacyjnych funkcji terenu oraz stymulowanie nieformalnych zachowań użytkowników. Wszystkie funkcjonalne elementy wyposażenia (ławki, oświetlenie, śmietniki) zostały podporządkowane ogólnej zasadzie kształtowania topografii. Całość jest podporządkowana kształtowi pętli, która umożliwia zawrócenie rowerzystom korzystającym z kończącej się tutaj nadodrzańskiej promenady.

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski) + NArchitekTURA (Bartosz Haduch) Makieta: Karolina Wrzosowska

plac nowy targ wrocław 2010 konkurs

projektowany pawilon wzdłuż wschodniej pierzeistan oryginalnyplan zagospodarowaniareferencjesiatka placu otoczona jednolitą powierzchnią bruku
poprzednie

następne

Założeniem projektu jest zachowanie i wyeksponowanie charakteru Nowego Targu jako unikalnego zabytku architektury modernistycznej. Osiedle to powstało na przełomie lat 50. i 60. XX w. jako eksperyment architektoniczny na skalę kraju – było to supernowoczesne założenie, w którym budynki skonstruowano z powtarzalnych segmentów, elastycznie kształtowanych. Istniejąca siatka placu – jako element integralny z zabudową – jest rysunkiem, w który wpisano nowe materiały i funkcje. Pawilon i wyjścia z parkingu podziemnego utrzymane są w module oryginalnej kwadratowej siatki, która stwarza potencjał wygenerowania nowych wartości użytkowych. Projekt podkreśla modernistyczną czystość powierzchni i klarowność kontrastów, znajdując referencje w sztuce współczesnej, począwszy od lat 60.

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Marta Bazan, Sławomira Chocholska, Michał Romański, Magadalena Szwajcowska, Justyna Turowska, Łukasz Wojciechowski, Karolina Wrzosowska)

Muzeum Historii Polski w Warszawie konkurs 2009

poprzednie

następne

Oś Stanisławowska stanowi najważniejszy element urbanistyczny przedmiotowego terenu. Jednoczesne przeszycie jej przez Aleję Armii Ludowej pozbawia ją sensu użytkowego. Odtworzenie jej za pomocą alei ze szpalerami drzew wydaje się zabiegiem jedynie prowizorycznym. Muzeum Historii Polski jest szansą dla reaktywowania Osi Stanisławowskiej i nadania jej adekwatnej roli na mapie Warszawy. Wyrastające z ziemi i piętrzące się nad krajobrazem i ulicami inspiruje wiele interpretacji związanych z rolą i tematyką obiektu.

Autorzy: VROA  CH+ (Agnieszka Chrzanowska, Wojtek Chrzanowski, Grzegorz Kaczmarowski, Agata Kurto, Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski)

Osiedle mieszkaniowe w Milton Keyenes Europan 8 nagroda 2006 koncepcja 2008

perspektywy we wnętrzu osiedlaperspektywy we wnętrzu osiedlaperspektywy we wnętrzu osiedlaperspektywy we wnętrzu osiedlaperspektywy we wnętrzu osiedlamiasto średniowieczne: intensywne i poetyckieMilton Keyens: wygodne i nudnewizualizacja w kontekściezagospodarowanie terenumoduły mieszkaniowe i elementy standardowego programuprzewidywana roślinnośćpublikacja m.in. w książce Europan 8. European Urbanity
poprzednie

następne

Wzór przestrzenny osiedla oparty został na pomyśle ułożonych horyzontalnie warstw ścian o zróżnicowanym obrysie. Siatka urbanistyczna jest bardzo prosta, ale przestrzeń z założenia ma nie być tak nudna jak w wielu współczesnych 'ekonomicznych' osiedlach. Tytuł 'Townscape' sugeruje cele formalne i programowe – jak najbardziej zróżnicowaną, wielofunkcyjną i atrakcyjną zabudowę mieszkaniową – zarówno jako widok z zewnątrz jak i z perspektywy mieszkańca wypoczywającego na jednym z prywatnych tarasów.

Autorzy: Marta Mnich i Łukasz Wojciechowski

muzeum sztuki współczesnej wrocław konkurs 2008

widok od strony ulicywielofunkcyjne wnętrze Luwru na obrazie Huberta Roberta z 1798 rokuwarsztaty i ekspozycjatoalety i sala ekspozycyjnataras i ekspozycjaprzekrój ideowy przez pomieszczenia ogólnodotępnerzut parteruprzekrójzróżnicowanie oświetlenia sal na poszczegółnych kondygnacjachwidok z sąsiednim kościołemmakieta
poprzednie

następne

Projekt jest próbą nadania specyfiki muzeum poprzez modyfikację programu wyjściowego. Przestrzeń ekspozycyjna została nasycona ogólnodostępnym programem użytkowym, podobnie jak przedstawia to obraz Huberta Roberta pt. Louvre z 1798 roku. Funkcje komercyjne, gastronomiczne, dydaktyczne i konferencyjne zostały zintegrowane z wystawami. Każde ogólnodostępne pomieszczenie jest salą ekspozycyjną – każda sala ekspozycyjna ma przypisaną funkcję ogólnodostępną. Zredukowano liczbę pomieszczeń ogólnodostępnych do 12 sal o różnych właściwościach oświetlenia, które rozmieszczono amfiladowo. Wszystkie zasadnicze pomieszczenia muzeum są zatem przestrzeniami o proporcjach, wysokości i jakości neutralnej przestrzeni wystawienniczej (tzw. white cube). Działanie to powoduje powstanie nowych okoliczności wystawiania sztuki, co jest potencjalnie pozytywnym wyzwaniem dla kuratorów, artystów i przede wszystkim odbiorców. Wszystkie funkcje techniczne oraz komunikacja zostały ukryte w grubości ścian i stropów definiujących strukturę budynku.

Autorzy: VROA  CH+ (Agnieszka Chrzanowska, Wojtek Chrzanowski, Grzegorz Kaczmarowski, Agata Kurto, Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski)

Plomba mieszkalna we Wrocławiu 2008

 Autorzy: VROA (Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski)

Rozbudowa Urzędu Miejskiego w Kaliszu 1 nargoda 2003 realizacja 2007

podział sali obsługi na trzy części połączone ladąprzekrój przez pustkę nad saląpustki jako elementy wertykalnekażda z trzech nisz odpowiada jednej kostcekostki stanowią element powiązania wnętrza z otoczeniem
poprzednie

następne

Rozbudowa Urzędu Miejskiego w Kaliszu o nowe skrzydło ma na celu nie tylko odpowiedź na deficyt powierzchni biurowej, ale przede wszystkim powstanie efektywnej sali obsługi mieszkańców bardziej przyjaznej petentowi niż wąskie korytarze. Przestrzenność sali została podkreślona przez perforację znajdującej się powyżej kondygnacji biurowej i wprowadzenie górnego światła dziennego pomiędzy stanowiska. Akcentem przestrzennym są kolorowe kostki mieszczące informację i kasy. Wycofanie budynku wgłąb działki pozwoliło na wykreowanie placu przed strefą wejściową, której program wzbogacono z naszej inicjatywy o salonik prasowy.

Autorzy: Sebastian Stanisławski, Łukasz Wojciechowski Współpraca: Monika Dziadosz, Marta Mnich

Dom strażaka Baszków projekt 2005 realizacja 2007

sala gimnastyczna ze schodami ewakuacyjnymi nastawiona na pozostały program

Wieś w zachodniej Polsce: ulica, parterowe domy, kościół, szkoła i dwukondygnacyjna remiza strażacka, która ma być rozbudowana o salę sportową, szatnie, salkę konferencyjną, kuchnię oraz pokoje gościnne – nieoczekiwany miks funkcjonalny. Sala sportowa jest wyodrębnioną kubaturą zbliżoną do otaczających budynków, która wskoczyła na czerwony jak wóz strażacki postument.

Autorzy: Sebastian Stanisławski, Łukasz Wojciechowski Współpraca: Marcin Łopatka

Biblioteka Politechniki Wrocławskiej Wrocław 2 nagroda 2007

makietaschemat działania: czytelnik i książka spotykają się na pomościeprzekrój podłużnykontynuacja osi wgłąb kampusu politechniki
poprzednie

następne

Główne czynniki, które wpłynęły na kształt projektu to: bezpośrednie sąsiedztwo socrealistycznych budynków w monumentalnym założeniu, postulat o podwyższeniu rangi Osi Profesorów przecinającej działkę na dwie części, oraz południowa ekspozycja głównej fasady biblioteki. Projekt zakłada realizację maksymalnie kompaktowej bryły, której gabaryty wynikają z przedłużenia korpusów obiektów istniejących. Pomiędzy nimi rozpięto most funkcjonujący jako główna część biblioteki – przestrzeń wymiany (czytelnie i wypożyczalnia). Elewacje pokryto systemem horyzontalnych żaluzji chroniących wnętrze przed bezpośrednim nasłonecznieniem. Zadaszony plac może funkcjonować jako miejsce spotkań i jest strefą wejściową, która rozluźnia granicę pomiędzy przestrzenią otwartą a zabudowaną.

Autorzy: Sebstian Stanisławski, Łukasz Wojciechowski Współpraca: Monika Dziadosz

Sala sportowa Dzierżoniów 2 nagroda 2007

topografia dachówwidok od strony boiskrozwinięcie placu wejściowego
poprzednie

następne

Sala zlokalizowana jest w centrum Dzierżoniowa, w sąsiedztwie zabytkowego budynku. Aby uniknąc bezpośredniej inwazji dużą kubaturą w otaczający krajobraz , salę zagębiono w terenie. Rozwinięty nad nią zielony dywan dostępny jest ze szkolnego placu wejściowego.

Autorzy: Sebastian Stanisławski, Łukasz Wojciechowski Współpraca: Piotr Jarczyński