PIRITA TOP JAKO MOST TALLINN STUDIUM 2013

siatka ścieżek krajobraz jako przedłużenie budynkurozwinięcie siatki w stronę morzawidok ogólny
poprzednie

następne

Most bez infrastruktury jest bezużyteczny. Budynek Pirita Top zrealizowany w 1980 jest takim zamkniętym mostem. Zewnętrzne, publiczne platformy prowadzące z poziomu terenu na dach są dziś ogrodzone. Projekt opiera się na propozycji przywrócenia im działania poprzez połączenie ich pochylniami z proponowanym zewnętrznym systemem rekreacyjnym, możliwym do zaadaptowania jako siatka przyszłych inwestycji.  

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski, Agnieszka Hałas, Paweł Floryn)

 

Szkoła podstawowa z przedszkolem Wrocław ul. Kłodzka konkurs 3 nagroda 2014

widok od strony wejściaprzestrzeń wspólna na 1 piętrzewejście do przedszkolaczęść rekreacyjnazagospodarowanie terenurzut parterurzut piętra
poprzednie

następne

Celem było zorganizowanie dużego programu szkoły dla 700 dzieci na dwóch kondygnacjach oraz zaprojektowanie parterowego przedszkola. Trzy bloki artykułowane w bryle przeznaczone są odpowiednio pod klasy 1-3, 3-6 i salę gimnastyczną, która stanowi element spójny z całością budynku. Ponieważ budynek przypomina 1000 latki powstające w latach 50. XX w. zaprojektowano stosowny detal czarno-białej mozaiki w stylu op-art.

Autorzy: CH+ (Agnieszka Chrzanowska, Grzegorz Kaczmarowski, Aleksander Chamielec), VROA (Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski) oraz Mikołaj Smoleński i Wika Sokalska.

Galeria Arsenał w Białymstoku konkurs 2012 wyróżnienie honorowe

platforma nad rzeczkąkawiarnia w hali poprzemysłowejwejście z platformy i balkon powyżej platformagłówne wejście z platformy przestrzenie otwarte wokół zawieszonego pudłaprzekrój podłużnyprzekrój poprzeczny
poprzednie

następne

Zejście szerokimi schodami i pochylnią z poziomu ulicy na platformę umożliwia odcięcie się od hałasu ulicy i wydzielenie wielofunkcyjnej strefy przed galerią. Główne wejście do budynku zlokalizowano na poziomie platformy. Tam znajdują się szatnie i punkt informacyjny. Szerokie schody prowadzą na parter do przestrzeni otwartej, gdzie zlokalizowano funkcje publiczne (biblioteka, kafejka, księgarnia, mediateka i sala wielofunkcyjna). Zaprojektowany na parterze balkon jest przedłużeniem przestrzeni i funkcji (kafejka, czytelnia) parteru. We wnętrzu hali zawieszono hermetyczną bryłę, w której znajdują się sale ekspozycyjne, a na jego wierzchu zlokalizowano strefę biurową.

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Agnieszka Hałas, Łukasz Wojciechowski) + Natalia Rowińska, Joanna Major, Paweł Major + Andreas Wolf (PWBaukunst)

Budynek mieszkalny Wrocław-Biskupin przetarg 2013

widok od strony południowejrzut kondygnacji powtarzalnejprzekrój poprzeczny
poprzednie

następne

Lokazlizacja taniego budynku mieszkalnego wynika ściśle z warunków zagospodarowania. Obiekt wyeksponowany jest na stronę południową i aby zapobiec zbytniemu nagrzewaniu mieszkań zastososowano blendy zacieniające będące przedłużeniem balustrad balkonów. 

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Agnieszka Hałas, Łukasz Wojciechowski) CH+ (Agnieszka Chrzanowska, Grzegorz Kaczmarowski)

E11 Amsterdam konkurs 2012

domy między istniejącymi biurowcamiwyważone miejsca parkingowe i dziedzińcelokalna uliczkaciągi pieszo-jezdne i strefy przy budynkachmożliwe sąsiedzkie interwencje i wspólne działania
poprzednie

następne

Istniejące założenie urbanistyczne to monofunkcyjna strefa biurowa. Nowe domy mieszkalne to ciągi poprowadzone między biurowcami, umożliwiające równomierne ożywienie całego zespołu.

Autorzy: VROA (Juile Milovanovic, Łukasz Wojciechowski)

BIUROWIEC W OPOLU ZAMKNIĘTY KONKURS SARP 2011 WYRÓŻNIENIE HONOROWE

światło dzienne i praca na komputerze/widok na otoczenie z poz. siedzącej
poprzednie

następne

Pasy, z których zbudowany jest obiekt, łączą dwa istniejące budynki. Przestrzeń typu open space otrzymała unikalny charakter dzięki niskim oknom o wysokości 1,1m. Rozwiązanie to umożliwia jednoczesną ochronę przed nadmiernym nasłonecznieniem i wgląd na otaczający krajobraz. Szklane pasy są kontynuowane w formie balustrad tarasów.

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Julie Milovanovic, Łukasz Wojciechowski)

KIOSK LOTTO KONKURS 2011

łatwo przypiąć psa lub rowersytuacja istniejąca - kiosk w kiosku z otwartymi drzwiamilato - zimia
poprzednie

następne

Projekt jest prostym rozwinięciem istniejącej sytuacji kiosku loterii. Dzieli się na dwie części: publiczną i pracownika. Część otwarta (nie ogrzewana) ma domowy charakter sprzyjający spotkaniu. Zamiast postulowanej nowatorskiej formy, pomysł polega na nowym sposobie użytkowania kiosku w kiosku.

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Magda Szwajcowska, Julie Milovanovic, Łukasz Wojciechowski)

zagospodarowanie skweru przy moście Szczytnickim 2010

model koncepcyjnyideamuzy w ogrodzie angielskim - topografia użytkowapętla jako ławkaschematy: zawracanie rowerzystów, osłona przed hałasem, pętla
poprzednie

następne

Projekt polega na deformacji istniejącej topografii poprzez 'rozwarstwienie' poszycia od terenu. Działanie to powoduje subtelne zróżnicowanie poziomów i możliwość zaistnienia przewidzianych rekreacyjnych funkcji terenu oraz stymulowanie nieformalnych zachowań użytkowników. Wszystkie funkcjonalne elementy wyposażenia (ławki, oświetlenie, śmietniki) zostały podporządkowane ogólnej zasadzie kształtowania topografii. Całość jest podporządkowana kształtowi pętli, która umożliwia zawrócenie rowerzystom korzystającym z kończącej się tutaj nadodrzańskiej promenady.

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski) + NArchitekTURA (Bartosz Haduch) Makieta: Karolina Wrzosowska

plac nowy targ wrocław 2010 konkurs

projektowany pawilon wzdłuż wschodniej pierzeistan oryginalnyplan zagospodarowaniareferencjesiatka placu otoczona jednolitą powierzchnią bruku
poprzednie

następne

Założeniem projektu jest zachowanie i wyeksponowanie charakteru Nowego Targu jako unikalnego zabytku architektury modernistycznej. Osiedle to powstało na przełomie lat 50. i 60. XX w. jako eksperyment architektoniczny na skalę kraju – było to supernowoczesne założenie, w którym budynki skonstruowano z powtarzalnych segmentów, elastycznie kształtowanych. Istniejąca siatka placu – jako element integralny z zabudową – jest rysunkiem, w który wpisano nowe materiały i funkcje. Pawilon i wyjścia z parkingu podziemnego utrzymane są w module oryginalnej kwadratowej siatki, która stwarza potencjał wygenerowania nowych wartości użytkowych. Projekt podkreśla modernistyczną czystość powierzchni i klarowność kontrastów, znajdując referencje w sztuce współczesnej, począwszy od lat 60.

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Marta Bazan, Sławomira Chocholska, Michał Romański, Magadalena Szwajcowska, Justyna Turowska, Łukasz Wojciechowski, Karolina Wrzosowska)

Muzeum Historii Polski w Warszawie konkurs 2009

poprzednie

następne

Oś Stanisławowska stanowi najważniejszy element urbanistyczny przedmiotowego terenu. Jednoczesne przeszycie jej przez Aleję Armii Ludowej pozbawia ją sensu użytkowego. Odtworzenie jej za pomocą alei ze szpalerami drzew wydaje się zabiegiem jedynie prowizorycznym. Muzeum Historii Polski jest szansą dla reaktywowania Osi Stanisławowskiej i nadania jej adekwatnej roli na mapie Warszawy. Wyrastające z ziemi i piętrzące się nad krajobrazem i ulicami inspiruje wiele interpretacji związanych z rolą i tematyką obiektu.

Autorzy: VROA  CH+ (Agnieszka Chrzanowska, Wojtek Chrzanowski, Grzegorz Kaczmarowski, Agata Kurto, Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski)