PARK TECHNOLOGICZNY W OPOLU KONKURS 2012

poprzednie

następne

Budynek rozrasta się etapami tworząc meander. Ze względu na niski budżet obiekt jest parterowy, wykończony typowymi przemysłowymi materiałami. Pozwala to na wykorzystanie niemałej podmiejskiej działki i umożliwienie pracownikom biurowym użytkowanie terenu w celach rekreacyjnych. Ta różnica między działką miejską a podmijeską stała się główym załozeniem projektu.

Autorzy: +48 Wrocław (Szymon Brzezowski, Natalia Rowińska), VROA (Agnieszka Hałas, Łukasz Wojciechowski)

ZAGOSPODAROWANIE TERENU WYSTAWY MIESZKANIOWEJ WUWA KONKURS 2 NAGRODA 2011

wielofunkcyjne murki działają jako bramki wejściowe, donice, elementy informacjicentrum informacji nowy przystanek poza granicą wystawyidentyfikacja wizualnaplan zagospodarowaniaorganizacja ruchu i zieleni za pomocą niskich murkówdom przy ul. Zielonego Dębu
poprzednie

następne

Projekt polegał na mnimalnej ingerencji w krajobraz wystawy mieszkaniowej WUWA. Uporządkowaniu zieleni i organizacji ruchu, towarzyszy koncepcja identyfikacji wizualnej opartej na modernistycznej tradycji. 

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Łukasz Wojcechowski, Agnieszka Hałas) i CH+ architekci (Agnieszka Chrzanowska, Wojtek Chrzanowski, Grzegorz Kaczmarowski, Mikołaj Smoleński)

Dom kultury Wrocław Konkurs 2 etap 2013

schron zachował się bez atrapy dachuskorupa zewnętrznamasa nadbudowyprzekrójklub z taraemwnętrze schronumakietateren opracowania
poprzednie

następne

Istniejący schron przeciwlotniczy został zaadaptowany przy zachowaniu oryginalnej struktury wnętrza. Nadbudowa mieści przestrzeń spotkań i salę wielofunkcyjną. Kubatura nadbudowy odpowiada przestrzeni wewnętrznej schronu ograniczonej ponad metrowej grubości ścianami.

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski, Agnieszka Hałas, Paweł Floryn)

PIRITA TOP JAKO MOST TALLINN STUDIUM 2013

siatka ścieżek krajobraz jako przedłużenie budynkurozwinięcie siatki w stronę morzawidok ogólny
poprzednie

następne

Most bez infrastruktury jest bezużyteczny. Budynek Pirita Top zrealizowany w 1980 jest takim zamkniętym mostem. Zewnętrzne, publiczne platformy prowadzące z poziomu terenu na dach są dziś ogrodzone. Projekt opiera się na propozycji przywrócenia im działania poprzez połączenie ich pochylniami z proponowanym zewnętrznym systemem rekreacyjnym, możliwym do zaadaptowania jako siatka przyszłych inwestycji.  

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski, Agnieszka Hałas, Paweł Floryn)

 

Szkoła podstawowa z przedszkolem Wrocław ul. Kłodzka konkurs 3 nagroda 2014

widok od strony wejściaprzestrzeń wspólna na 1 piętrzewejście do przedszkolaczęść rekreacyjnazagospodarowanie terenurzut parterurzut piętra
poprzednie

następne

Celem było zorganizowanie dużego programu szkoły dla 700 dzieci na dwóch kondygnacjach oraz zaprojektowanie parterowego przedszkola. Trzy bloki artykułowane w bryle przeznaczone są odpowiednio pod klasy 1-3, 3-6 i salę gimnastyczną, która stanowi element spójny z całością budynku. Ponieważ budynek przypomina 1000 latki powstające w latach 50. XX w. zaprojektowano stosowny detal czarno-białej mozaiki w stylu op-art.

Autorzy: CH+ (Agnieszka Chrzanowska, Grzegorz Kaczmarowski, Aleksander Chamielec), VROA (Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski) oraz Mikołaj Smoleński i Wika Sokalska.

Galeria Arsenał w Białymstoku konkurs 2012 wyróżnienie honorowe

platforma nad rzeczkąkawiarnia w hali poprzemysłowejwejście z platformy i balkon powyżej platformagłówne wejście z platformy przestrzenie otwarte wokół zawieszonego pudłaprzekrój podłużnyprzekrój poprzeczny
poprzednie

następne

Zejście szerokimi schodami i pochylnią z poziomu ulicy na platformę umożliwia odcięcie się od hałasu ulicy i wydzielenie wielofunkcyjnej strefy przed galerią. Główne wejście do budynku zlokalizowano na poziomie platformy. Tam znajdują się szatnie i punkt informacyjny. Szerokie schody prowadzą na parter do przestrzeni otwartej, gdzie zlokalizowano funkcje publiczne (biblioteka, kafejka, księgarnia, mediateka i sala wielofunkcyjna). Zaprojektowany na parterze balkon jest przedłużeniem przestrzeni i funkcji (kafejka, czytelnia) parteru. We wnętrzu hali zawieszono hermetyczną bryłę, w której znajdują się sale ekspozycyjne, a na jego wierzchu zlokalizowano strefę biurową.

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Agnieszka Hałas, Łukasz Wojciechowski) + Natalia Rowińska, Joanna Major, Paweł Major + Andreas Wolf (PWBaukunst)

Budynek mieszkalny Wrocław-Biskupin przetarg 2013

widok od strony południowejrzut kondygnacji powtarzalnejprzekrój poprzeczny
poprzednie

następne

Lokazlizacja taniego budynku mieszkalnego wynika ściśle z warunków zagospodarowania. Obiekt wyeksponowany jest na stronę południową i aby zapobiec zbytniemu nagrzewaniu mieszkań zastososowano blendy zacieniające będące przedłużeniem balustrad balkonów. 

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Agnieszka Hałas, Łukasz Wojciechowski) CH+ (Agnieszka Chrzanowska, Grzegorz Kaczmarowski)

E11 Amsterdam konkurs 2012

domy między istniejącymi biurowcamiwyważone miejsca parkingowe i dziedzińcelokalna uliczkaciągi pieszo-jezdne i strefy przy budynkachmożliwe sąsiedzkie interwencje i wspólne działania
poprzednie

następne

Istniejące założenie urbanistyczne to monofunkcyjna strefa biurowa. Nowe domy mieszkalne to ciągi poprowadzone między biurowcami, umożliwiające równomierne ożywienie całego zespołu.

Autorzy: VROA (Juile Milovanovic, Łukasz Wojciechowski)

BIUROWIEC W OPOLU ZAMKNIĘTY KONKURS SARP 2011 WYRÓŻNIENIE HONOROWE

światło dzienne i praca na komputerze/widok na otoczenie z poz. siedzącej
poprzednie

następne

Pasy, z których zbudowany jest obiekt, łączą dwa istniejące budynki. Przestrzeń typu open space otrzymała unikalny charakter dzięki niskim oknom o wysokości 1,1m. Rozwiązanie to umożliwia jednoczesną ochronę przed nadmiernym nasłonecznieniem i wgląd na otaczający krajobraz. Szklane pasy są kontynuowane w formie balustrad tarasów.

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Julie Milovanovic, Łukasz Wojciechowski)

KIOSK LOTTO KONKURS 2011

łatwo przypiąć psa lub rowersytuacja istniejąca - kiosk w kiosku z otwartymi drzwiamilato - zimia
poprzednie

następne

Projekt jest prostym rozwinięciem istniejącej sytuacji kiosku loterii. Dzieli się na dwie części: publiczną i pracownika. Część otwarta (nie ogrzewana) ma domowy charakter sprzyjający spotkaniu. Zamiast postulowanej nowatorskiej formy, pomysł polega na nowym sposobie użytkowania kiosku w kiosku.

Autorzy: VROA (Marta Mnich, Magda Szwajcowska, Julie Milovanovic, Łukasz Wojciechowski)