recreation landscape in wroclaw 2010

concept modelconceptmuses in the English garden - operational topographyloop as a benchdiagrams: bikes turning back, noise shield, loop
previous

next

The idea of the project is to conceptually stratify the terrain in order to create the topography allowing multiple and informal uses. All the functional elements like benches, garbage cans and lighting fit within the loop, not being the individual elements. The loop allows Sunday bicyclers to turn back and continue along the river promenade.

Authors: VROA (Marta Mnich, Lukasz Wojciechowski) + NArchitekTURA (Bartosz Haduch) Scale model: Karolina Wrzosowska

nowy targ square wroclaw 2010 competition

the new pavilion along the Eastern wallthe original statesite planreferenceshomogenic pavement surface surrounds the grid
previous

next

The goal of the project is preserving and emphasizing the unique quality of the Nowy Targ Square as a Modernist architecture monument. The complex was developed between 1950. and 60. as an architectural experiment – supermodern urban plan within the borders of the medieval city of Wroclaw. The square modular grid integrated with the buildings becomes a basis for new uses and materials continuing the Modernist contrasts and purity of surfaces.

Authors: VROA (Marta Mnich, Marta Bazan, Slawomira Chocholska, Michal Romanski, Magadalena Szwajcowska, Justyna Turowska, Lukasz Wojciechowski, Karolina Wrzosowska)

Polish History Museum Warsaw competition 2009

previous

next

The most important urban element of the site is the Stanislawowska Axis whis is cut by the road. The operational sense of the axis is then lost, and preserving it just as formal element seems to be a hollow gesture. We understand the new building as a chance to give it a sense and importance on the city map. Jumping over the site boundaries the building unfolds the terrain, the impact of the axis and multiple interpretations of the Polish history.

Authors: VROA  CH+ (Agnieszka Chrzanowska, Wojtek Chrzanowski, Grzegorz Kaczmarowski, Agata Kurto, Marta Mnich, Lukasz Wojciechowski)

Housing EUROPAN 8 Milton Keynes runner-up 2006 design 2008

views within the estateviews within the estateviews within the estateviews within the estateviews within the estatemedieval town: intense and poeticMilton Keynes: comfotable and boringview within the contextsite planhousing modules and elements of standard functionsfuture vegetationpublished amongst others in Europan 8. European Urbanity
previous

next

The spatial scheme of the 'Townscape' is based on a horizontal layering of walls of different shapes and heights. The distances between walls-layers are optimal ensuring the privacy of the dwellers and keeping human scale of the internal space. Thus the compact 'Townscape' was created - the title suggests formal and programmatic goals of the project which is aimed to be most diverse, multi functional, and not as boring as most of the modern housing estates are.

Authors: Marta Mnich i Lukasz Wojciechowski

museum of contemporary art wroclaw competition entry 2008

street viewmultipurpose Louvre interior represented on the painting from 1798 by Hubert Robertworkshop and expositiontoilets and expositionterrace and expositionconcept section - public hallsgroundfloor plansectiondiffrent light conditions on every floorview with the neighboring churchmodel
previous

next

The project is an attempt to create specific museum by modifying the given functional program. All the public rooms expected to be separated are joined with exhibitions. Space for art is then upgraded with additional uses, just as one can see in Louvre caught in the painting by Hubert Robert on 1798. The large number of general public rooms is reduced to 12 halls of different light conditions. Neutral in form, the museum interior is challenging in the way of organization of spaces. The layout gives way to potentially inspiring collisions and lets unexpected scenarios to be unfold by curators, artists and visitors. All technical and additional functions are compressed in horizontal and vertical divisions that give structure to the halls.

Autorzy: VROA  CH+ (Agnieszka Chrzanowska, Wojtek Chrzanowski, Grzegorz Kaczmarowski, Agata Kurto, Marta Mnich, Lukasz Wojciechowski)

Housing in Wroclaw 2008

Authors: VROA (Marta Mnich, Lukasz Wojciechowski)

Municipality hall Kalisz 1st prize 2003 completion 2007

the desk connecting three parts of the interiorsection through the voidvoids as vertical elementsevery of three niches is represented by one cubecubes connect the interior with the outside
previous

next

The building is a simple and modest representation of the municipal needs of Kalisz city. The public hall with long, folded desk is divided into three zones – marked with the three cubes. On the upper level there are open space offices which are linked to the hall with three voids. The building is withdrew from the street line thus creating the small plaza with additional commercial programme which was our suggestion.

Authors: Sebastian Stanislawski, Lukasz Wojciechowski Co-authors: Monika Dziadosz, Marta Mnich

Fireman's house Baszkow project 2005 built 2007

sportshall with fire stairs stacked on the other programmatic elements

A forgotten village in Western Poland. One and two storey houses along the road, school, church and the existing fire station with small room for weddings, funerals and community meetings. We were asked to design a sports hall on the top of it and then to put changers, conference room and small hostel below, keeping the programme of fire station. This is the most abstract example of programmatic mix in such surroundings. The sports hall jumped on the fire truck-like red base.

Authors: Sebastian Stanislawski, Lukasz Wojciechowski Co-author: Marcin Lopatka

Wroclaw Politechnic Library 2nd prize 2007

modeloperational scheme: reader and books meet on the bridgelongitudinal sectionaxis continued within the politechnic campus
previous

next

The main factors that shaped the project are: the monumental setting of the Socialrealist buildings, the demand for improving of the Professors' Axis and the south expousure of the main facade. The compact solution is based on the existing volumes – two towers (one housing public program, the other service facilities) are connected by the bridge meant for the exchange of data (library desk and reading rooms). The south facade is covered with horizontal shadings protecting the interior from the direct sunlight. The roofed plaza is a potential meeting point for students and the entrance area that blurs the boundary between built and open space.

Authors: Sebastian Stanislawski, Lukasz Wojciechowski Cooperation: Monika Dziadosz

Sports hall Dzierzoniow 2nd prize 2007

topogrphy of roofsbackyard viewunfolding the entrance plaza
previous

next

Located in the town center, next to neogothic school building, the sports hall is covered with the green roof unfolding from the entrance plaza.

Authors: Sebastian Stanislawski, Lukasz Wojciechowski Cooperation: Piotr Jarczynski