Contemporary Arts Museum Wroclaw project 2010 built 2011

previous

next

LS Hochbunker renovation for Museum of Contemporary Arts is focused on preserving the unique structure of the 1942 nazi antiaircraft shelter by Richard Konwiarz. The claustrophobic atmosphere of the rounded corridor-like spaces is reduced by opening the rows of doors which were originally bricked up. Additional openings are made in exhibition spaces were part of the floor is removed. The roof is reserved for café in cylindrical glassed pavilion around the existing core.

Mies van der Rohe Award nominee 2013

First prize Friendly Public Space Dofa 2012

Mention in the Annual Prize by Polish Architects' Association 2011

First prize in Swiat Architektury competition (old and new category) - Polish Architecture 2011

Authors: VROA CH+ (Agnieszka Chrzanowska, Marta Mnich, Lukasz Wojciechowski, Wojtek Chrzanowski, Grzegorz Kaczmarowski, Agata Kurto, Magda Szwajcowska, Karolina Wrzosowska)

convention center wroclaw competition 2007 built 2010

multipurpose hall cornerpassage to the Centenial Hallpassage to the Centenial Hallterrace on the old roofview from pergolainfo desk and cloakroomsfoyer in the old partinfo desk and cloakroomsrestaurant in the old part with bar boxrestaurant in the old partview from the multipurpose hall to the pergolaview to the 4 copulas pavilion by Hans Poelzigmultipurpose hallauditorium in the eastern wingauditorium in the eastern wingtoiletstranslation of Modern qualities of the original projectoverall view of the modelsection incl. technical facilities
previous

next

The Terrace Restaurant by Max Berg is the integral part of the Pergola designed by Hans Poelzig. The whole complex – together with monumental Centennial Hall – was built in 1913 as a part of Fairgrounds in Wroclaw. The restaurant was burnt at the end of WWII, and only the structure survived. The bulidng was remodeled for the Exhibition of Retaken Grounds – a communist propaganda fair, when it became the office and magazine facility. In 2009, after the competition judged by international jury, the new investment started in order to reintroduce the restaurant by the Pergola. The new program was added to create the biggest convention center in the region of Lower Silesia. The new volumes extending symmetrically to the East and West are the half of the size allowed in the competition brief. It was to preserve the unique views towards the Hall and neighboring Four Copulas Pavilion by Poelzig. The interior is open to the surroundings – the whole northern wall is glassed for breathtaking perspective to the pond. The new elements of spatial organization are hued in Pergola’s autumn ivy leaves’ color.

First prize Beuatiful Wroclaw 2011

Second prize Friendly Public Space Dofa 2011

Ecola Award 2010 nominee

Backstage Architecture 2012 - XIII Architecture Biennale in Venezia 

Authors: VROA CH+ (Agnieszka Chrzanowska, Marta Mnich, Lukasz Wojciechowski Wojtek Chrzanowski, Co-authors: Andrzej Chrzanowski, Julek Erdman, Grzegorz Kaczmarowski, Danuta Katarasinska, Agata Kurto, Natalia Rowinska, Sebastian Stanislawski)

TECHNOLOGY PARK OPOLE COMPETITION 2012

previous

next

The complex grows in stages forming the meander. Because of low budget the pavilions are as simple as typical industrial buildings. It allows to take advantage of the huge suburban site and make it recreational ground for the office workers.

Authors: +48 Wroclaw (Szymon Brzezowski, Natalia Rowinska), VROA (Agnieszka Halas, Lukasz Wojciechowski)

BRESLAU WERKBUND EXHIBITION AREA RENOVATION 2ND PRIZE 2011

previous

next

The project consists of minimal intervention within historical housing exhibition grounds by Werkbund. Renovation includes arrangement of greenery and traffic. The graphic identification concept is based on Modern Style qualities. 

Authors:  VROA (Marta Mnich, Lukasz Wojcechowski, Agnieszka Halas) i CH+ architekci (Agnieszka Chrzanowska, Wojtek Chrzanowski, Grzegorz Kaczmarowski, Mikolaj Smolenski)

Culture Center Wroclaw Competition shortlisted 2013

shelter stands without the sloping roofouter shellsuperstructure volumesectionclub room with terraceshelter's interiormodelaerial view
previous

next

The existing antiaircraft shelter is preserved with its original internal structure. The upper volume containing multipurpose hall represents the space between 1m thick walls. The glassed room between are dedicated for club and café.

Authors: VROA (Marta Mnich, Lukasz Wojciechowski, Agnieszka Halas, Pawel Floryn)

PIRITA TOP AS A BRIDGE TALLINN STUDY 2013

grid of pathlandscape unfolding from the buildinggrid reaches the seaaerial view
previous

next

A bridge without infrastructure is useless. Pirita Top built in 1980 is the closed bridge. Outer platforms on the roof are fenced today. The project focuses on connecting them by ramps with proposed urban landscape. The new dynamic grid is recreational but can also become the basis of new urban developent in the area. 

Authors: VROA (Marta Mnich, Lukasz Wojciechowski, Agnieszka Halas, Pawel Floryn)

primary school and kindergarten wroclaw competition 3rd prize 2014

school entrance view1st floor viewkindergarten entrancebackyard gardenssite planground floor plan1st floor plan
previous

next

The goal was to distribute the huge program of the school for 700 pupils on two floors and locate the kindergarten on the ground level. 3 blocks articulated in the building are dedicated to the 1-3 classes, 3-6 and sports hall. Because the project resembles the 1950's schools the op-art style mosaic was added.

Authors: CH+ (Agnieszka Chrzanowska, Grzegorz Kaczmarowski, Aleksander Chamielec), VROA (Marta Mnich, Lukasz Wojciechowski) oraz Mikołaj Smolenski i Wika Sokalska.

Arsenal Gallery in Bialystok competition 2012 honorable mention

platform over the canalcafe in the powerplant hallthe platform and the balcony the platformmain entrance from the platformopen spaces around the hanged boxlongitudinal sectioncross section
previous

next

The wide stairs take visitors from the busy street to the silent public platform hanged over small canal. The main entrance with all the services is located here on the ground level. Another open stairs take you up to the postindustrial hall in the middle of which the hermetic box containing art is hanged. Manipulating the program and joining different functions allowed to receive simple and clear layout of th gallery.

Authors: VROA (Marta Mnich, Agnieszka Halas, Lukasz Wojciechowski) + Natalia Rowinska, Joanna Major, Pawel Major + Andreas Wolf (PWBaukunst)

Housing block in Wroclaw competition 2013

south side viewfloor plancross section
previous

next

The South orientaion of the flats in this economic house was the key to make the louvres of the balconies' balustrades. 

Authors: VROA (Marta Mnich, Agnieszka Halas, Lukasz Wojciechowski) CH+ (Agnieszka Chrzanowska, Grzegorz Kaczmarowski)

E11 Amsterdam competition 2012

row houses between existing officesbalanced parking areas and courtyardslocal streetpedestrian routes and inspired multifunctionality possible social activities and neighbor cooperations
previous

next

Existing site is monofunctional office zone. New row houses are snakes manouvering between office buildings. Thus the balanced redevelopement of the site is possible. 

Authors: VROA (Juile Milovanovic, Lukasz Wojciechowski)